Esiintyjät



Pääpuhujat Pohjois-Suomen kirjailijapäivillä

Mikko-Pekka Heikkinen 
Mikko-Pekka Heikkinen on humoristi, jonka naurussa on vakava reuna. Kainuusta kotoisin oleva, nykyään Helsingissä asuva Heikkinen päivittää ja murtaa kirjoissaan Lapin kliseitä. Hänen tarinoissaan on aina huumoria ja särmää, mutta myös inhimillistä ymmärrystä molempiin ilmansuuntiin. Ja ovat aina arvaamattomia, kuten kirjailija itsekin.
Huom! Mikko-Pekka Heikkinen on myös eteläisimmän paliskunnan poroharrastajan poika.

Pauliina Vanhatalo
Pauliina Vanhatalo on Raahessa asuva kirjailija. Hänen viimeisin omalla nimellä julkaistu fiktiivinen teoksensa on taiteilijaromaani Pitkä valotusaika (Tammi 2015), joka nousi Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Lisäksi hän on kirjoittanut viihdekirjoja Veera Vaahterana. Neljäs Veera Vaahtera -kirja Kevyesti kipsissä ilmestyy toukokuussa 2016. Vanhatalon tuorein kirja on maaliskuussa julkaistu Keskivaikea vuosi (Kustantamo S&S 2016). Se kertoo masennuksen ohella esimerkiksi luovuudesta, pettymyksistä ja kirjailijan ammatissa toimimisesta. Keskivaikea vuosi on Vanhatalon ensimmäinen omaelämäkerrallinen työ.

Kuva: Sara Ahde


Anu Ojala
Anu Ojala on rovaniemeläinen kirjailija ja lakimies. Hän on julkaissut 11 nuortenromaania kustantajana kustannusosakeyhtiö Otava. Uusin teos on ekotrilleri Pommi (2014). Hän on lisäksi kirjoittanut kaksi tietokirjaa koiriin liittyvästä juridiikasta yhdessä lakimieskollegansa Tuija Jaakonsaaren kanssa. Tietokirjojen kustantajina ovat Edita ja Tammi. Ojala on opiskellut oikeustiedettä Lapin yliopistossa, ja tekee muun työskentelyn lisäksi väitöskirjaa tekijänoikeuksilla suojattujen teosten käytöstä verkossa. Hänen erikoisalaansa ovat tekijänoikeus ja sopimusoikeus. Kiinnostuksen kohteena ovat myös eläinten oikeudet. Ojala kirjoittaa myös kolumneja sanomalehti Kalevan kulttuurisivuille. 


Muut esiintyjät:

Katariina Angeria
Katariina Angeria on torniolaaksolainen esitystaiteilija, opettaja, tanssin ja somatiikan ohjaaja. Angeriaa motivoivat pitkäkestoiset taideprosessit, yhteisöissä kiinteänä osana vaikuttaminen sekä nykytaiteen saattaminen osaksi pohjoista arkea. Hän tutkii taiteen tiloja ja kulttuurista innostumista marginaaleissa ja on kiinnostunut taiteen merkityksestä niin yksilöiden kuin kollektiivienkin muutosvoimana. 

Tuomo Heikkinen

Tuomo Heikkinen (s. 1980) toimii toiminnanjohtajana Oulun kirjailijaseura ry:n perustamassa Oulun kirjallisuuden talossa.  Kirjallisuuden talon tehtävä on kehittää kirjailijaseuran toimintaa, järjestää tapahtumia, lisätä yhteistyötä muiden kirjallisuustoimijoiden kanssa sekä saada kirjallisuudelle lisää näkyvyyttä. Aiemmin Heikkinen työskenteli kirjallisuuden läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteessä. Heikkinen on toteuttanut runoesityksiä sekä menestynyt runojen kirjoittamiskilpailuissa.
Kuva: Tero Kyllönen


Jouni Rissanen
Jouni Rissanen on 52-vuotias teatteriohjaaja Siikalatvalta. Menneinä vuosina hän on työskennellyt Haapaveden kansalaisopistossa päätoimisena ilmaisu- ja näyttämötaidonopettajana seitsemän vuotta, Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulun Taiteiden yksikössä teatteriaineiden lehtorina kaksi vuotta ja Oulun läänin taidetoimikunnan/TAIKE:n palveluksessa näyttämötaiteen läänintaiteilijana 10 vuotta. Rissanen on toiminut myös näyttelijänä Yövieraat ryhmässä, Ahaa-teatterissa ja vierailijana muutamassa kaupunginteatterissa. Ohjaajantöitä pohjoisessa hän on tehnyt Oulun läänin alueteatterille/Kajaanin kaupunginteatterille, Oulun kaupunginteatterille ja usealle harrastajanäyttämölle, mm. Kuusamoon, Raaheen ja Suomussalmelle. Tällä hetkellä Rissasta työllistää Hailuoto Teatterifestivaalin tuottaminen, rahoitus ja käytännön järjestelyt sekä festivaalin taiteellinen johtaminen Juha Hurmeen ja Matti Rasin kanssa. Festivaali täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Rissasen harrastuksiin kuuluu lukeminen, retkeily (erityisesti vaeltaminen), kalastus ja metsästys sekä pienimuotoiset remonttihommat.

Tuula Saraniemi
Tuula Saraniemi on rovaniemeläinen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori. Hän on Lapin Kirjallisuusseuran arviointipalvelun pitkäaikainen arvioija. Hän on toiminut seuran puheenjohtajana vuosina 2010-11.

Sisko Ylimartimo
Tietokirjailija, dosentti Sisko Ylimartimo on muun muassa toiminut Lapin yliopistossa taidehistorian lehtorina. Hän on tutkinut kirjankuvituksia, satuja, nuorisokirjallisuutta ja kirkollista taidetta.

Kirste Paltto
Kirste Paltto on saamenkielinen kirjailija, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa, enimmäkseen saameksi: lastenkirjoja, runoja, romaaneja, novelleja, näytelmiä. Pari kirjaa hän on kääntänyt suomesta saameksi. Palton kirjoja on käännetty monelle kielelle, viimeksi kaksi lasten kirjaa ”Valkoinen kivi” ja ”Tiuku” suomeksi. Paltto on toiminut mm. opettajana, läänintaiteilijana, Kaleva-lehden kolumnistina, kielen tarkistajana, saamenkielisen Rávgoš-teatterin johtajana ja on myös itse kustantanut kirjojaan. Paltto on syntynyt Utsjoella Outakosken kylässä ja asuu nykyisin talvet Rovaniemellä ja kesät Tenon rannalla Outakoskella.



Markku Kokkola
Markku Kokkola, FM, on Lapin taidetoimikunnan varapuheenjohtaja ja Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n varapuheenjohtaja. Hän on kirjoittanut mm. runoteokset Vain? (2013), Vielä! (2014), Sen sijaan… (2015); syksyllä 2016 ilmestyy Marina Takalon katu 3; kustantajana Atrain Kustannus.

Satu Koho
FT Satu Koho on Jyväskylän yliopiston kirjallisuudentutkija, jonka tutkimusalueita ovat erityisesti koettu ja eletty paikka, kotoisuus ja kodittomuus sekä turvallisuuden ja turvattomuuden representaatiot pohjoissuomalaisessa / pohjoiseen sijoittuvassa nykykirjallisuudessa. Oulussa asuva Koho on myös Forum24-lehden toimittaja sekä valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen.

Lari Mäkelä
Lari Mäkelä on toiminut WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden osaston kustannustoimittajana, toimituspäällikkönä, kirjallisena tuottajana ja senior editorina. Hän on paiskonut palautteita, editoinut tekstejä ja tukenut parhaansa mukaan kirjailijoita vuodesta 2000 lähtien. Ammattiinsa hän on tyytyväinen, koska se on ainut sopeutumattomille sopiva yhteiskuntakelpoinen ammatti.


Pasi Luhtaniemi
Pasi Luhtaniemi on kirjallisuuden moniottelija. Kirjailijantyönsä lisäksi hän on  tuoreen, loppuvuodesta 2014 perustetun, Kustannus Aarnin kustantaja sekä Suomen maakuntakirjailijoiden kirjoittamisen vastuuvalmentaja.  Hän on ottanut työkseen edistää kokonaisvaltaisesti kirjailijantyön edellytyksiä. Kustantamoa hän vertaa talliin, jonka tehtävä on huolehtia kuljettajistaan.

Matti Ylipiessa
Kemiläinen Matti Ylipiessa on syntynyt Kemin mlk:ssa 1960 ja opiskellut Helsingin yliopistossa pääaineenaan teoreettinen filosofia. Hänen nuoruudenhaaveenaan oli kirjankustantajan ura, jolle hän antautui 50 vuotta täytettyään. Hän toimi parikymmentä vuotta tekstiilialan perheyrityksen toimitusjohtajana, päävastuualueenaan vienti ja ulkomaisen alihankinnan organisointi. Ylipiessa on omistanut Nordbooks-kustantamon vuodesta 2013 alkaen ja julkaisee vuosittain nelisenkymmentä nimikettä. Pohjois-Suomen kirjailjapäivien työryhmässä Ylipiessa on ollut vuodesta 2010. Ylipiessa harrastaa purjehdusta, rotarytoimintaa ja oppihistoriaa. Hän on toiminut Kemin Purjehdusseuran kommodorina 2012-2015, väitöskirja Italian renessanssin luonnonfilosofiasta on tekeillä Oulun yliopistoon. Ylipiessa on naimisissa Leena Ylipiessan (os. Mäkinen) kanssa,  edellisestä liitostaan hänellä on yksi tytär. 


Juha Hurme
Juha Hurme on teatteriohjaaja, kirjailija ja näyttelijä. Näiden hommien lisäksi hän on YLE 1:n Kultakuumeen kolumnisti ja Lukupiirin asiantuntijajäsen. Hurme on Kustavin Kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja ja Hailuodon teatterifestivaalin johtotroikan yksi kolmasosa. Hurmeen vetämä viisivuotinen Operaatio Paulaharju (2014-2018) vie elokuisin Samuli Paulaharjun novelleista dramatisoituja pienoisnäytelmiä Lapin erämaakohteisiin ilmaisesityksinä niille katsojille, jotka ne löytävät. Hurmeen uusimpia näytelmiä (käsikirjoitus + ohjaus) ovat Europaeus Suomen Kansallisteatteriin (2014, Eino Kalima –palkinto), Maailmankaikkeus Teatteri Telakalle (2014), Muuttomiehet KOM-teatterille (2015) ja Töppöhörö Suomen Kansallisteatteriin (2016). Hänen tuorein romaaninsa Nyljetyt ajatukset (2014) voitti Jarkko Laineen palkinnon. 

Niillas Holmberg

Niillas Holmberg (1990) on monitaiteilija Utsjoelta, Saamenmaasta. Hän työskentelee runoilijana,
muusikkona ja näyttelijänä kielinään pohjoissaame, suomi ja englanti. Holmberg on julkaissut neljä runokokoelmaa. Hänen runojaan on käännetty yli kymmenelle kielelle ja hän on esiintynyt kansainvälisillä festivaaleilla Euroopassa, Aasiassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Muusikkona Holmberg toimii vokalistina, kitaristina, säveltäjänä ja sanoittajana. Lisäksi hän hallitsee saamelaisen joikuperinteen. Hän soittaa neljän eri yhtyeen kanssa: Niillas Holmberg Duo and Niillas Holmberg Kvarteahtta (arktista folk-musiikkia), Nordic Namgar (maailmanmusiikkia) Ylva (elektronista musiikkia). Kaikki bändit toimivat kansainvälisellä tasolla. Holmberg on myös tehnyt TV- ja teatterirooleja Suomessa ja Norjassa.



Niillas Holmberg & Roope Mäenpää
Tämän vuodesta 2008 asti toimineen duon musiikkia kuvaillaan usein arktiseksi folk-musiikiksi. Niillaksen singer & songwriter-tyyli ja Roopen klassisen musiikin tausta ovat luoneet yhdistelmän, joka tunnetaan väkevistä kappaleista ja tunnelmallisista konserteista. 
Julkaistut albumit:
Assimilašuvdna blues (Tuupa Records 2014) 
Manin guottán girjji fárus (Tuupa Records 2011)