tiistai 5. huhtikuuta 2016

Kohtaamisen aika


Pohjois-Suomen kirjailijapäivät tarjoavat kohtaamispaikan niin kirjailijoille, kirja-alan ammattilaisille kuin kirjoittamisen harrastajille ja kirjallisuuden ystäville. Päivien teeman ”Kapinalliset rivit” mukainen ohjelmisto pyrkii osaltaan murtamaan lappilaisten kirjailijoiden eristynyttä asemaa.
Yleinen käsitys siitä, että lappilaiset kirjailijat työskentelevät ääriolosuhteissa, yksinäisyydessä ja ilman muiden tukea, alkaa olla aikansa elänyt. Kirjoittamisprosessi vaatii yksinäisyyttä ja keskittymisen taitoa, mutta kirjailijalle tarjoutuu myös monia sosiaalisia kontakteja. Usean lappilaisen kirjaston yhteydessä toimii kirjoittaja- tai kirjallisuuspiiri, jossa voi vaihtaa ajatuksia saman henkisten kanssa. Maakunnan kulttuuritapahtumat tarjoavat kirjallisuuspaneeleita. Lisäksi moni kirjailija toimii kansalais- tai työväenopistossa kirjoittamisen ohjaajana.
Kirjailijat järjestävät myös itse kohtaamisia. Runoilija-kirjailija Tapani Tavi kulkee Kittilän kirjastoauton mukana ja etsii kirjoittajia ensi kesänä järjestettävälle Runopolulle. Kemiläinen kirjailija Kari Hanhisuanto on kirjoittanut kahviloissa ja kertonut syntymässä olevasta romaanistaan kaikille halukkaille, jotka ovat voineet samalla vaikuttaa teoksen juonen kulkuun.
Sosiaalinen media tuo kirjailijan lähemmäs lukijaa. Etäisyys ei ole kohtaamisen este. Päivien teeman ideoija, kirjailija Pauliina Vanhatalo julkisti Keskivaikea vuosi -teoksensa Facebookissa Keskivaikeat virtuaalijulkkarit -tapahtumassa. Moni muukin kirjailija keskustelee lukijoidensa kanssa joko oman blogin, Facebookin tai Twitterin välityksellä.
Pohjois-Suomen kirjailijapäivien kirjailijavieraiden puheenvuorot ja teemakeskustelut tarjoavat useita mahdollisuuksia kohtaamiseen kunkin mielenkiinnon mukaan. Esimerkiksi Lapin Kirjallisuusseura tuottaa teemakeskustelun "Kaunokirjallisen teoksen lumo näyttämölle". Keskusteluun tuovat oman näkemyksensä kirjallisuuden ja teatterin parissa työskentelevät Aino Piirola, Janne Rosenvall, Tenka Issakainen ja Teatteri Aurore B:n Tuula Väisänen. Tilaisuus on suunnattu lappilaisille kirjailijoille, kirjoittamisen harrastajille, teatterintekijöille ja teatterissa kävijöille.
Moni Lapin Kirjallisuusseuran jäsen ja yhteistyökumppani on tullut tutuksi vain sähköisten viestimien välityksellä. Seura haluaakin tarjota 20-vuotisjuhlan merkeissä iloisia kohtaamisia lauantaina 23.4.2016 niin jäsenilleen kuin ystävilleen. Juhlikaamme yhdessä omaa lappilaista seuraamme!
Tervetuloa nauttimaan Pohjois-Suomen kirjailijapäivien koko annista!

Eija Miranda Silventoinen
puheenjohtaja
Lapin Kirjallisuusseura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti